ArtistiaGuiden

5 tips inför ditt musiksläpp!

Släpper du egen musik? Med guiden 5 tips inför ditt musiksläpp får du reda på vad som är viktigt att tänka på inför ditt musikskläpp!

1

Stressa inte fram ditt musiksläpp!

”Jag vill bara få ut min låt på Spotify nu!!!” Känner du igen dig i den känslan? Att jobba med musikprojekt inför release tar ofta mycket mer tid och energi än vad du kanske räknat med. Kanske är du också som mest trött efter allt jobb när det väl är dags för ditt musiksläpp? Det kanske viktigaste tipset i den här guiden är därför – stressa inte! Se till att DU och ingen annan, trender eller världen bestämmer när du känner dig 100% klar! Låt det ta den tid det tar!

2

Planera marknadsföring i god tid!

Om ditt mål med att släppa egen musik är att nå ut behöver du i god tid före din release göra upp en plan för marknadsföring! Ett enstaka inlägg i sociala medier, på en kanal där du annars kanske inte är så aktiv, kommer troligtvis inte ge den respons du skulle vilja ha! Att nå ut med ditt musiksläpp handlar om flera steg. Från att regelbundet driva ditt varumärke och en noga genomtänkt promotion planering både inför, under och efter själva releasen.

3

Ladda upp din låt 14 dagar i förväg!

För att få din musik tillgänglig för streaming behöver du ha en digital distributör. En så kallad ”aggregator”. På marknaden finns många digitala distributörer att välja mellan med olika villkor för när din musik kommer vara uppladdad och klar. En rekommendation är att du laddar upp din låt med minst 14 dagars marginal till ditt release datum. Detta är, förutom din plan för marknadsföring, speciellt viktigt om du vill kunna pitcha din musik till Spotifys spellistor.

4

Verifiera dina artistkonton!

Tittar du på en artistkanal på Spotify kommer du förmodligen se den lilla ikryssade blå bocken. Det betyder att artistkontot är verifierat av artisten (eller annan ansvarig). När du verifierat ditt konto, vilket du kan göra före din release (även om du inte släppt musik tidigare) får du tillgång till en rad smarta funktioner. Du kan ladda upp bilder, skriva en bio, förbereda en canvas video och mycket mer! Glöm inte att fler plattformer än Spotify har liknande funktioner ex Apple Music!

5

Va synlig och tillgänglig online!

När din release går live är det viktigt att det är lätt för fans och media som mottagare av din promotion och pressutskick att hitta dig och komma i kontakt! Se därför till att du har en fungerande mail och att ditt användarnamn är samma (och gärna identiskt med ditt artistnamn) på alla plattformar, sociala medier, hemsida etc. Var också noga med att bilder och bio är up to date i samband med ditt släpp! Gärna med en tydlig visuell design överallt med koppling till ditt släpp så skapar du enkel igenkänning!

Vill du ha fler tips?

Artistia Guiden är gratis guider hur du utvecklar ditt varumärke och entreprenörskap som independent artist & musikföretagare!

Rulla till toppen