ArtistiaGuiden

Boosta din kunskap inom artistbranschen

Tips på prisvärd

Studioutrustning

För din hemstudio!

Här får du tips kring ett urval av studioutrustning rekommenderat för dig som vill börja bygga upp eller utveckla din hemstudio för inspelning och produktion! 

Mikrofoner

Öva sång eller spela in för musiksläpp?

Vilken mikrofon för sång som du ska välja hänger helt och hållet på vad du ska ha micken till. Ska du bygga upp din hemstudio mest för att öva sångteknik och lyssna på dig själv? Då kanske en investering i en dyr mikrofon inte är din prio. Om du tvärtom verkligen satsar på att få till din sång soundmässigt inför dina musiksläpp kan det verkligen löna sig att investera lite mer pengar i en så bra mikrofon som du har råd att köpa!

Dynamisk mikrofon eller kondensator?

Valet av sångmikrofon faller oftast på s k  kondensator mikrofon. Jämfört med en dynamisk mick, som är den mest vanliga för live bruk, är kondensatorn oftast lite mer färdigformad i frekvenserna för ett bra grundljud. Men dynamiska mikrofoner som Shure SM7B och liknande har för sitt fylliga ”radiosound” även använts flitigt i studiomiljö genom åren. De kan t o m föredras för ”rocksång” eller för den med kraftig röstvolym!

Aston Origin Sångmikrofon

Aston Origin

Prisvärda Aston Origin för under 3000 kr är en av de mest prisvärda mikrofonerna på marknaden som också låter riktigt bra! Har du några hundralappar till rekommenderar jag att kolla in modellen Aston Spirit!

Shure SM7B Sångmikrofon

Shure Sm7b

Populär dynamisk mikrofon för sång och radio. För knappt 4000 kr kan du köpa Shure SM7B som kan passa för både sång och röstinspelning ex podcast. Ett liknande sound hittas även i Samson Q9U för nästan halva priset!

Warm Audio WA87 Sångmikrofon

Warm Audio-87

Warm Audio WA87 är micken som utgår från en riktig studioklassiker! En mer prisvärd version än vintage originalet med sin prislapp på närmare 7000 kr. Lite mer att slanta upp men räkna också med mer mojo!

Neumann TLM107

Populär mick från Neumann är TLM 107 som kostar närmare 14 000 kr. En del att investera i, men när det kommer till mikrofoner kan det vara väl värt att betala lite extra om du verkligen ska satsa på din studio!

Ljudkort

Hur många in och utgångar behövs?

När det kommer till val av ljudkort finns det verkligen just väldigt mycket val! Här gäller det att fundera över ditt behov. Om du inte säkert vet att du bara behöver 1-2 ingångar skulle jag absolut rekommendera dig att stretcha din budget till 4 ingångar. Det är lätt att i efterhand komma på att du ju också ville koppla in en synth i ditt ljudkort utöver sångmicken och din gitarr. 

Prio på bra preamps och hörlursuttag!

Av nedan urval av ljudkort har jag testat en del själv och anser att samtliga ljudkort håller jämn kvalitet när det kommer till mickpreamps vilket är en viktig del. Dvs att du får till ett bra grundljud kring t ex sånginspelning! Att hörlursuttaget har tillräcklig volym kommer också vara viktigt vid inspelning så det inte bara blir brus i din hörlurar!

Audient Evo 4 ljudkort

Audient Evo 4

Audient Evo 4 är ett prisvärt ljudkort som dessutom har riktigt bra preamps med headroom! För bara ca 1200 kr får du ett nätt och portabelt kort med 2 in/ut och smarta funktioner för lyssning! Fler ingångar? Kolla in Audient Evo 8!

Focusrite Scarlet 414

Med den här röda skönheten Scarlet 414 från Focusrite för dryga 2200 kr får du 4 in/ut. Att ha ingångar för mer än du behöver just nu är ofta en bra idé! ”Air” funktionen gör soundet lite mer unikt. På köpet medföljer visst software!

studioutrustning

UAD VOLT 476

Universal Audios Volt 476 spelar in din sång med vintage sound och boostande kompressor. Kortet finns i flera versioner där 476, som kostar ca 3700 kr, är seriens största och dyraste. På köpet medföljer också ett paket med software!

Audient iD44 ljudkort

Audient iD44

Ytterligare ett otroligt prisvärt ljudkort! Audient iD44 utökar dina möjligheter betydligt med både 4 mickingångar och möjligt till ADAT expansion! Här kan du få till 20 in/ut för bara knappa 5500 kr! För den som vill ha utbyggnadsmöjlighet!

Hur ska du spela in?

Dator eller allt-i-ett variant?

För att kunna spela in behöver du ha någon form av inspelningsenhet. I de allra flesta fall skulle jag rekommendera en dator. Bärbar eller stationär utefter vad som passar ditt behov och utrymme. Vissa ljudkort fungerar utmärkt även med Ipads. Arbetsflödet kan dock bli lite pillrigt på en padda. Är det så att du även planerar att spela in på fältet eller letar en allt-i-ett enhet för Podcast och liknande kan du kika på produkter som Rodecaster Pro eller Behringer Flow 8.

Val av dator och musikprogram

Spelar du bara in ett sångspår då eller omfattar din musikproduktion mer än 50 spår och mycket pluggar? I det senare fallet skulle jag rekommendera att du åtminstone har 16GB i ram minne och inte snålar för mycket på den interna hårddisken. Programvara, plug-ins och sounds tar mer space i slutändan än vad man kan tro! Musikprogram att spela in i finns en del att välja mellan. Från Garageband till Logic, Ableton, Studio One eller Pro Tools mfl. Logic är ex både ett prisvärt och avancerat program med alla funktioner du kommer behöva!

Rulla till toppen