Skapa ett hållbart mindset för ditt artisteri!

Med rätt mindset kring ditt artisteri lär du dig fokusera på dig och ditt artistskap istället för att lägga energi på vad alla andra gör! Hitta det som är unikt för just dig och din musik!

Visst är det lätt, att börja titta på hur alla andra gör. Och det tar ofta inte lång tid innan du tappat fokus på vad just du gör, eller vad din plan va. Samtidigt är det inte mer än mänskligt att vara nyfiken på andra, vilja härma eller bli avundsjuk till och med. Att lära av andra är jättebra, men det är lätt hänt att lägga för mycket fokus på varför någon annan lyckas och inte du. Häng med vidare så får du tips och tankar hur du kan lära dig fokusera på dig och ditt projekt.

Fokusera på ditt artisteri och ditt projekt!

Hur man lär sig att fastna i hur andra gör handlar förstås om att lära sig fokusera på sitt. På dig själv, på ditt artisteri och på just ditt projekt. Frånsett den mänskliga faktorn i det här som jag nämnde ovan, så tillkommer också att den värld vi lever i med sociala medier och likes gör det hela ännu svårare. Men det finns lite tanke-trix du kan lära dig och öva på över tid. En del är proffs på att fokusera, men oftast behövs övning. Mer eller mindre dagligen. Kanske varje dag hela livet. För vi är ju alla olika, och du behöver hitta vad som fungerar för just dig!

Så lär du dig fokusera på ditt:

  • Om du för en stund struntar i alla andra – vad vill du? Bara du innerst inne. Tänk länge och noga.
  • När du vet vad du vill – vad hindrar dig från att komma dit? Påverkan av sociala medier eller annat?
  • Vad behöver du göra för att komma över dina hinder? Öva eller lära dig något nytt?
  • Ta bort alla störande faktorer som gör att du inte kan fokusera på ditt!
  • Avsätt fokus-tid där du kan fokusera på ditt, en timme om dagen eller i veckan. Vad som passar dig.
  • Sociala medier har en tendens att störa oss. Testa att bara följa konton där du lär dig något nytt!

Hur du tar reda på vad du vill

Kom du på vad du vill? Det kan ta lite tid ibland. Försök att tänka i flera steg. Ibland kan det först kännas som att svaret är bara självklart och enkelt – ”För att det är kul! Och visst kan det vara så enkelt. Och visst ska det ju vara just kul! Men om du tänker lite till. Är det bara därför? Att vilja stå på scenen, möta människor, uppnå något eller ”visa världen”, det brukar oftast handla om fler faktorer än ”bara” att det är roligt.

Det kan ibland faktiskt vara så att du vill få bekräftelse, uppskattning, känna gemenskap och delaktighet. Och när du gör det, då känns det bra. Att det känns bra innebär ofta att det är ”kul”. Att vi söker bekräftelse som människor, det är helt normalt. Men varför vi gör det, kan beror på flera saker. Fundera gärna en stund till på om du vill något mer med din musik, ditt artisteri och dina musiksläpp, utöver att det är kul.

Hinder och hur du kommer över dom!

Låt oss säga att du kommit fram till att du vill bli artist, du vill skriva och släppa din egen musik. Men du tvivlar på din förmåga. Om du kan, eller är tillräckligt bra. Här har vi nu hittat ett hinder, och det är först och främst en känsla du känner.

Börjar vi tänka logiskt istället så är hindret ganska lätt att lösa. Om du inte själv kan verifiera om du tycker det du gör är tillräckligt bra – ta hjälp av människor omkring dig som du litar på. Visar det sig att du faktiskt behöver utvecklas för att komma dit du vill – ta hjälp av experter inom det du behöver förbättra!

Gå till en sångcoach om du behöver bli bättre på att sjunga. Anmäl dig till kurser om musikbranschen. Det finns flera olika företag och organisationer som kan hjälpa dig. T ex DMG Education som erbjuder ett brett utbud med utbildningar. Likaså kan Stim eller SAMI eller SOM liksom Sensus ha en hel del att erbjuda i kurser. Bland många fler. Googla och sortera vad som kan passa dig!

Avfölj ”störare” – följ kunskap!

Sist men inte minst, om du är aktiv eller väldigt aktiv i sociala medier – testa att avfölja konton som ”stör” mer än de gör nytta. Om du ständigt tittar på vad dina ”konkurrenter” har för sig, kommer ditt fokus också att hamna där. Följ istället konton där du lär dig något nytt. Vill du t ex bli bättre på marknadsföring av musik? Hitta ett konto som berättar hur du kommer framåt! Använd sociala medier på ett smart vis för din utveckling och låt det inte bli ett hinder!

Dela inlägget!

Facebook
Email
Twitter
LinkedIn

Ditte Lindbom

Heeej! Jag som driver Artistia och är skribent här heter Ditte! Här i bloggen delar jag med mig av coachande kunskapstips till dig om som vill utveckla ditt varumärke som independent artist eller musikentreprenör inom artistbranschen!

Fler liknande artiklar
Teamet bakom ditt artisteri
Mindset

Lyft fram teamet bakom ditt artisteri!

Lyfter du fram dem, teamet bakom ditt artisteri? Kanske hade du inte ens kommit dit du kommit idag utan ditt team. Vilka är de? Ge ...
Musiksläpp

Ny release! FRIID – Det kommer vända feat. Mathias Garnås

Då har det blivit dags att presentera en ny release OCH en ny artist hos Artistia Music Group, nämligen Mathias Garnås! I samarbete med mig ...
Följ Artistia online!

ArtistiaBrevet

Prenumerara

Nyhetsbrev

Boostande kunskapstips & preview på nya releaser!

Som prenumerant på Artistias nyhetsbrev får du boostande tips och inspiration kring att driva ditt varumärke och entreprenörskap som independent artist & musikföretagare! Du får också förhandslyssna på nya releaser först!

Ta ditt artisteri från hobby till business
Artistia Music Academy Logo Symbol

Academy

Coaching-kurser

Vill du lära dig driva ditt varumärke som artist och musikföretagare inom artistbranschen? Artistia erbjuder personlig coaching i kursformat.

Guider

Studio gear

Läs Artistias gratis guide där du får tips på studioutrustning när du vill börja bygga upp eller utveckla din hemstudio för inspelning och produktion! 

Rulla till toppen