Tillsammans – Linnea Andersson. Singeln om att bevara vår jord!

Med Linnea Andersson i samarbete med 90 röster från den framtida generationen blev singeln "Tillsammans" en riktigt storslagen poplåt. Men det var inte alls självklart att skriva en låt om klimatet från början.

Det kändes tvärtom rätt så svårt och stort ämne att göra en passande låt kring. Och den som faktiskt kom med idén va inte ens jag själv. Häng med vidare så berättar jag mer om hur singeln ”Tillsammans” kom till och hur projektet gick!

Linneas mamma Ulrika kom med idén om en miljö-låt

Det är snart fem år sedan jag och Linnea Andersson började vårt samarbete. Det började när Linnea var 12 år om jag inte minns fel. Med i bilden fanns förstås Linneas engagerade föräldrar, Ulrika och Mats, som fortfarande är lika delaktiga i våra projekt tillsammans. Och det var just Ulrika som kom med idén om att skriva en låt kring det här med miljön. Hon berättade att Linnea var lite av en ”mini-Greta” och det här med klimatet va något som Linnea till och med känt en del ångest kring, menade hon.

Min första reaktion på det hela, när jag fick upp en bild framför mig med en text om träd och löv, va att ”nej, men det går ju inte”… Jag kan ju inte skriva en bra låt om klimatet. Vad ska det bli för story liksom?? Men så gick tiden. Och jag kunde inte riktigt släppa idén. För den var ju jättebra. Det va bara jag som inte riktigt hittade en låtfeeling för det hela.

Med 90 röster från den framtida generationen

Men så plötsligt fanns den där, känslan av att göra en ”save the world” låt. För det är ju allra högsta grad ett ämne som handlar om att kämpa för planetens överlevnad! Så låtskrivare-flowet infann sig och ”Tillsammans” började forma sig. Men det var något som den här låten behövde – den behövde den framtida generationens röster. Barnen.

Sedan jag gick på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm har jag kvar en hel del kontakter av olika slag. Bland annat jobbar flera av mina kompisar som musiklärare på skolor i Stockholm. Så jag tog kontakt med två av dem, Sara Johansson och Ragnhild Nyblom, och frågade om vi skulle kunna spela in en barnkör med några av deras elever.

Intresset blev större än väntat. Så det blev en tur till både Utsäljeskolan i Huddinge där Sara Johansson och elever i årskurs 3 hade förberett sig på att spela in sång på refrängen på ”Tillsammans”. Och vi åkte också till Konradsbergsskolan i Stockholm för att spela in elever i årskurs 4 och 5 under ledning av Ragnhild Nyblom.

Storslaget och mäktigt med alla barnen!

Resultatet – ja det blev så här, så storslaget och mäktigt, lyssna!

En film gjordes om hela projektet och samarbetet!

För att visa både elever, föräldrarna och skolorna vad vi samarbetat kring planerade jag att göra en film om projektet. Men ju mer tiden gick så insåg jag att den här filmen tillhör ju alla oss som varit medverkande till att låten och projektet blivit av. Så den formades till att bli både en dokumentär och ”behind the scenes” film lite på samma gång. Nu har ”Tillsammans” varit ute sedan igår bara, men vi har redan fått så mycket positiv respons på filmen vilket känns jättekul! Speciellt eftersom den tog sin tid att göra!😅

Första låten på svenska för Linnea

Med singeln ”Tillsammans” släpper Linnea Andersson sin första och efterlängtade låt på svenska. Vi har ju tidigare mest jobbat kring låtar på engelska, men det är roligt att få variera sig och prova något nytt!

Att tänka utanför ramarna och inte låsa in sig för mycket i vare sig språk eller genre på musik tycker jag är ett bra tips till alla er som släpper musik och som håller på att forma ert artistskap och varumärke som artist. Idag släpps mycket variation på stilar av musik om vi jämför med 20 år tillbaka när mycket av musiken vi blev ”matade” med skedde via radio och TV, reklam och liknande, då innan Spotify fanns. Det var lite mer enkelspårigt då och skulle man hitta specifik musik eller något annorlunda fick man typ researcha själv. Så funderar du på att ändra dig – gör det, prova! Man kan alltid gå tillbaka till det man gjorde innan.

Marknadsföringen i full gång!

I skrivande stund har vi arbetat non-stop tillsammans allihop för att marknadsföra den här releasen. Att göra samarbeten på det viset som det blev med skolorna har bara fördelar! Både kreativt, nätverkande och kring promotion av releasen. För ju fler som är involverade – desto fler blir också engagerade i releasen och hjälper till att spela och dela! Så att samverka och teama ihop sig med olika aktörer kring en release är också ett tips när man vill få så mycket snurr på en ny låt som möjligt!

Förhoppningsvis har vi lite roliga planer på gång för den här låten och releasen, men får jag vänta med att avslöja! Tills dess – hoppas du liksom vi tycker att den här låten är en riktig inspiration till att vilja göra skillnad och inge hopp om framtiden!

Dela inlägget!

Facebook
Email
Twitter
LinkedIn

Ditte Lindbom

Heeej! Jag som driver Artistia och är skribent här heter Ditte! Här i bloggen delar jag med mig av coachande kunskapstips till dig om som vill utveckla ditt varumärke som independent artist eller musikentreprenör inom artistbranschen!

Fler liknande artiklar
Teamet bakom ditt artisteri
Mindset

Lyft fram teamet bakom ditt artisteri!

Lyfter du fram dem, teamet bakom ditt artisteri? Kanske hade du inte ens kommit dit du kommit idag utan ditt team. Vilka är de? Ge ...
Musiksläpp

Ny release! FRIID – Det kommer vända feat. Mathias Garnås

Då har det blivit dags att presentera en ny release OCH en ny artist hos Artistia Music Group, nämligen Mathias Garnås! I samarbete med mig ...
Följ Artistia online!

ArtistiaBrevet

Prenumerara

Nyhetsbrev

Boostande kunskapstips & preview på nya releaser!

Som prenumerant på Artistias nyhetsbrev får du boostande tips och inspiration kring att driva ditt varumärke och entreprenörskap som independent artist & musikföretagare! Du får också förhandslyssna på nya releaser först!

Ta ditt artisteri från hobby till business
Artistia Music Academy Logo Symbol

Academy

Coaching-kurser

Vill du lära dig driva ditt varumärke som artist och musikföretagare inom artistbranschen? Artistia erbjuder personlig coaching i kursformat.

Guider

Studio gear

Läs Artistias gratis guide där du får tips på studioutrustning när du vill börja bygga upp eller utveckla din hemstudio för inspelning och produktion! 

Rulla till toppen